UNDERMENU

Artikler om hunde

Hund   Læs en af de mange dybdegående artikler om hunde
» Læs artklerne  

Artikler om katte

Læs en af de mange spændende artikler om katte                   » Læs artklerne
Kat  

sitemap

Kamphunde

 

Kamphunde

 

 

 

Arv eller miljø? Hvad det er, der gør én til den, man er, er et lige så aktuelt spørgsmål, hvad hunde angår, som det er evigt aktuelt, hvad os mennesker angår. 

 

Findes der hunderacer, som i bund og grund er arveligt skabt til at angribe og bide?  Eller er kamphunde et produkt af træning, et form for våben fabrikeret af deres ejere og racen (oftest en af de såkaldte muskelhunderacer) valgt, fordi den har en fysisk styrke og et velvoksent kæbeparti? 

 

Jeg er ikke i tvivl om, at påstanden om, at intet menneske er født ondt, er forkert. Når der kan opstå fejl i et hvilket som helst fysiologisk system hos det ikke-fødte menneskefoster, må det også kunne ske, at en sådan fejl kan påvirke et individs adfærd over for en andet. Og når det kan ske hos et menneskefoster, kan det også ske hos et hundefoster – gældende for alle racer. 

 

Den otte uger gamle rottweilerhvalp, som for efterhånden mange år siden gik direkte ind i konsultationen og fuldstændigt uprovokeret bed mig i anklen, må have haft en hormonel ubalance. 

 

Jeg er heller ikke i tvivl om, at man ved bevidst at avle på aggressive hunde kan producere aggressivt afkom.

 

Med det sagt, mener jeg, at de fleste kamphunde er trænet til at være dét, de er, og at de samme hunde med gode opvækstvilkår og korrekt opdragelse ville have været fredelige og kærlige, hvis de havde fået lov til det. 

 

Det er også min mening, at en hvilken som helst hund af en hvilken som helst race kan trænes til at være aggressiv og angrebslysten, hvis det er det man vil. 

 

Ulovliggørelse af bestemte hunderacer baseret på deres størrelse og fysiske kræfter eller deres kæbeparti eller deres popularitet hos bestemte typer mennesker løser ikke noget som helst problem. Der vil altid være en hund eller en race, der kan anvendes som våben, og generelle raceforbud går ud over de ellers fredelige og velsocialiserede individer, som tilhører disse racer. Et eksempel er racen Staffordshire bull terrier. Denne fantastiske hunderace har her i landet været uretmæssigt eksistenstruet, fordi den kom på den oprindelige, presseegnede liste over de racer, som skulle forbydes; hundene var blevet populære træningsobjekter hos kamphundeproducenterne. 

 

Lovgivningen bør koncentreres mere om at straffe de personer, som fabrikerer eller ejer disse våben. Straffen for skade forårsaget af en kamphund bør overføres til hundens ejer, som havde han selv udført skaden, som havde han selv brugt et våben mod en anden. Forbud mod bestemte hunderacer er ren og skær racisme, tager ikke hensyn til problemets kerne og lader sig ikke gennemføre i praksis. 

 

Hvis det for engangs skyld skulle lykkes at få vores lovgivere til at erkende det egentlige problem og sigte efter de personer, som kan finde på målrettet at træne en hund til at angribe, dræbe andre dyr og ligesom i de værste tilfælde, vi har set, svært lemlæste mennesker, så kunne man jo endnu engang stille spørgsmålet: Arv eller miljø? 

 

 

 

 

 

 

 

PRODUKTER FRA
                      DYRLÆGEN


Royal Canins Veterinærprodukter er fremstillet specielt til behandling af sygdomme hos hunde og katte. Se på tilbud.