UNDERMENU

Artikler om hunde

Hund   Læs en af de mange dybdegående artikler om hunde
» Læs artklerne  

Artikler om katte

Læs en af de mange spændende artikler om katte                   » Læs artklerne
Kat  

sitemap

En ufrivillig slankekur

En ufrivillig slankekur

Basse er en ni år gammel labrador retriever hanhund, som for et år siden var en meget overvægtig labrador retriever. Ryggen var bred og flad - med lidt træning, og hvis den havde været lidt mindre madglad, kunne den have været brugt som kaffebord.

Basse har en sygejournal, som optager en stor del af vores computersystem. Det var lige før jeg måtte investere i ekstra hukommelse for at kunne rumme den.

Basse er en gammel kending. I nogle perioder så vi hinanden på klinikken næsten hver måned. Dårlig mave, eksem hist og her, øreproblemer og stafylokokbetændelse i poterne var nogle af de sygdomme, som plagede Basse. Basse tog den med ro. Den kunne ikke andet. Dens vægt stillede enorme krav til dens kredsløb.

Basses ejer elsker Basse. Basses ejers familie og venner elsker Basse. Derfor har han altid fået mange godbidder i løbet af dagen. De elsker alle Basse så meget, at dens overvægt blev betragtet som normal - "en kraftig bygning, den spiser jo ingenting, jeg kan sagtens mærke dens ribben".

Sidste sommer var Basse til grillfest. Nogle velmenende venner stak Basse et par spareribs eller fire under middagsbordet. Basse tog pænt imod. Næste formiddag begyndte han at kaste op, fortsatte hele dagen, og trods behandling på klinikken blev han ved med at kaste op i fem dage. Et røntgenbillede og blodprøver viste, at de mange spareribs var dråben, som havde fået bægeret til at flyde over. Basse havde fået bugspytkirtelbetændelse, en livstruende sygdom, hvor kroppens produktion af fordøjelsesenzymer truer med at løbe løbsk og begynde at nedbryde bughinden. En selvforstærkende proces som kan være dødbringende, og som udelukkende - i dette tilfælde - skyldtes hundens overvægt.

Men Basse kom sig. Efter en uge på væskedrop og ingen mad begyndte han at kunne holde mad og vand i sig. Ejeren fik streng besked om en slankekur og en speciel kost. Ejeren gav en lige så streng besked videre til familie og venner. Basse slankede sig. Dens hudproblemer forsvandt. Basse opdagede at der var en forbindelse mellem hoved og hale, og dens bevægelser blev hurtigere.

Basse spankulerer nu rundt som en ung hvalp igen. Øjnene er klare, og den nyder tilsyneladende livet. Dens livskrise førte til en konstruktiv forbedring af dens livsvilkår.

Nu er jeg kommet til at savne Basse. Hvis læserne skulle se en sort, slank labrador retriever med et rødt tørklæde om halsen, så hils den fra mig. For nu ser jeg ikke længere Basse en  gang om måneden, men kun til dens årlige sundhedsundersøgelse og vaccination. Mit tab er Basses gevinst.

PRODUKTER FRA
                      DYRLÆGEN


Royal Canins Veterinærprodukter er fremstillet specielt til behandling af sygdomme hos hunde og katte. Se på tilbud.