UNDERMENU

Artikler om hunde

Hund   Læs en af de mange dybdegående artikler om hunde
» Læs artklerne  

Artikler om katte

Læs en af de mange spændende artikler om katte                   » Læs artklerne
Kat  

sitemap

Væk med dyrlægeskræk

Væk med dyrlægeskrækken

 

Ude på parkeringspladsen ser jeg Holly, en seks måneder gammel Shar Pei hvalp. Det kan ikke gå hurtigt nok for Holly. Hun hopper og trækker i snoren, ikke væk fra klinikken, men mod klinikken. Forventningsniveauet er oppe i det røde felt. Holly vil ind til dyrlægen.

 

Sådan var det ikke med den første eller de efterfølgende hunde, min familie og jeg havde, da jeg var barn. Jeg kan huske, hvordan Peppy, en beagleblanding, fuldstændigt ændrede karakter, når hun skulle til dyrlæge. Der var tre faser.

Tre faser 

Den første var opdagelsesfasen. Hvordan gør dyrene det? Næsten før vi selv ved det, er de klar over, at de skal køres til dyrlægen. Der må være et eller andet bevægelsemønster, som gør, at de lugter lunten og forsvinder. Jeg kan kigge ind i stuen og se katten snorkende på sofaen. Når jeg så er listet ned i kælderen for at hente transportburet og er kommet op igen, er katten pist forsvundet.

 

Sådan var det også med Peppy. Hendes yndlingsgemmested var under min seng. Efter jeg havde trukket hende ud og ind i bilen, begyndte fase to. Hun rystede som et espeløv, en rysten som eskalerede jo nærmere, vi kom til dyreklinikken. Hun skulle bæres derind, fordi hun hakkede en firbenet bremse i, når vi satte hende ned på fortovet foran klinikken.

 

Fase tre var den forstenede fase. På undersøgelsesbordet var Peppy eksemplarisk. Hun var lammet af skræk. Hun stod og stirrede lige ud i luften, måske overbevist om at det var hendes sidste dag på denne jord. En ellers altid sulten hund kunne ikke bestikkes ud af sin trance med godbidder.

 

Og det var ikke noget, hun vænnede sig til. Det blev værre med alderen. Hendes angst var smittende. Som barn var det bestemt ikke en fornøjelse at se hende på den måde.

 

Holly er nået ind i klinikken, og hun løber rundt og hilser på alle.  Hollys ejere følger glade efter. Oppe på bordet er hun ikke nem at undersøge. Hun hopper op og ned og slikker mig hele tiden i ansigtet. Hendes ejere træder til og roser hende, når hun opfører sig ordentligt og irettesætter hende (venligt men bestemt), når hun ikke gør det. Og Holly hører efter.

 

Holly og medkursister

Holly og medkursister diskuterer god opførsel

 

Grunden til denne prisværdige opførsel?

Holly og hendes ejere brugte otte onsdagsaftener i rap på et hvalpekursus. De mødte op med hende på klinikken til et indledende kvarters legestue sammen med andre hvalpe. Når støvet havde lagt sig, og hvalpene var faldet til ro, fik deres ejere lektioner i aflæsning af hundes kropssprog, i håndtering og adfærdstræning, i hvordan hvalpe aktiveres og socialiseres, i racekendskab, lederskab og førstehjælp. Spørgsmål blev stillet og besvaret, myter og skrøner aflivet og forholdet mellem mennesker og dyr nøje diskuteret. Da kurset var gennemført, havde Holly fået en enestående mulighed at blive et medlem af en familie, som forstår hende og ved, hvordan de skal tackle hende.

 

Det er utroligt vigtigt. Adfærdsproblemer er én af de hyppigste årsager til, at kæledyr bliver aflivet før tid. Problemer som i langt de fleste tilfælde kunne have været undgået med lige præcis den form for træning, som er nævnt ovenfor.

 

Dyrlægeskræk er en by i det ydre sibirien for Holly. Hun har kun én fase: Glad. Vi overvejer at videregive vores erfaringer til byens læger og tandlæger.

PRODUKTER FRA
                      DYRLÆGEN


Royal Canins Veterinærprodukter er fremstillet specielt til behandling af sygdomme hos hunde og katte. Se på tilbud.