UNDERMENU

Artikler om hunde

Hund   Læs en af de mange dybdegående artikler om hunde
» Læs artklerne  

Artikler om katte

Læs en af de mange spændende artikler om katte                   » Læs artklerne
Kat  

sitemap

Fremmedlegeme

Fremmedlegeme

 

Efter næsten 30 års erfaring med arbejdet med hunde er det min overbevisning, at hunde vil spise og har spist alt. P-piller, søm, sten, bolde, bælter, sutte, majskolber, juletræspynt, muslingeskaller er bare et fåtal af det, jeg har oplevet, at hunde har spist. 

 

Hvorfor de gør det, kan jeg ikke svare på. At nogle af tingene lugter af mad kan være en forklaring, men hvorfor en hund skal synke en sten, der er næsten lige så stor som en tennisbold, kan jeg ikke forklare. Og vi har haft en hund, som har sunket sådan en sten tre gange! Til sidst bad ejeren mig om at indoperere en lynlås i mavesækken på den.

 

Her er et par andre eksempler på bemærkelsesværdige fremmedlegemer.

 

Mærkeligste symptomer på et fremmedlegeme

 

Jeg havde kontaktet min bankrådgiver: ”Ring venligst til nationalbanken og find ud af, hvad en énkrone er lavet af. Det er et spørgsmål om liv eller død,” var min bøn til rådgiveren. Det er både første og formentlig sidste gang, jeg har brugt banken til at hjælpe mig med at stille en diagnose på en syg hund.

 

Hunden, en fire år gammel pekingeser, var kommet til klinikken dagen inden, fordi dens urin var grøntfarvet. En klinisk undersøgelse viste yderligere, at hunden var begyndt at miste tænder og de resterende sad løst i munden.

 

Uden en idé om hvad det kunne være, røntgenfotograferede jeg hundens blære for at se, om der var en blæresten.  Det var der ikke, men ved kanten af filmen kunne man se et rundt fremmedlegeme i mavesækken. Dagen efter kunne jeg plukke ikke én men to meget tærede énkroner ud af mavesækken på hunden. Det var som de var limet fast til hinanden. De var meget tynde og mørke, og mavesyren havde fjernet næsten al prægning.

 

Svaret fra banken lød: 80 % kobber og 20 % nikkel. Symptomerne kunne forklares med kronisk kobberforgiftning. Hunden blev behandlet, og det viste sig at nyrerne ikke havde taget permanent skade. Hundens ejere konkluderede, at de i fremtiden hellere måtte holde sig fra hundens ynglingsleg: at komme en énkrone på dens næse så den bagefter kunne fange den i munden i én, hurtig bevægelse.

 

Et meget specifikt fremmedlegeme

 

En bekymret og lettere forlegen hundeejer kom på klinikken med sin et år gamle cavalier king charles spaniel. Ejeren sagde, at hunden kastede op og havde mistet appetitten. Hun mente, at den havde spist et par trusser.  Et røntgenbillede bekræftede ejerens formodning, og et kvarters tid efter den havde fået et brækmiddel, kastede hunden trusserne op.

 

En måned senere var den gal igen. De samme symptomer, det samme røntgenbillede og det samme resultat ude på græsplanen. Tøjbudgettet var lige ved at løbe løbsk. Første gang kan forklares som en tilfældighed. Anden gang ligner en tendens. Da hund og ejer nogle måneder senere kom igen med den samme historie og et par trusser mere ude på græsplanen må det betragtes som en fetich.

  

Dyrlægeangst kræver handling

 

Bess er en basset hound. Bess er én af en lang række basset hunde, som har tilhørt de samme ejere og som alle sammen hed/hedder Bess. Jeg mener, at det var Bess d. IV som ikke kunne lide at komme til dyrlæge. Når posten med reminderkortet om det årlige sundhedseftersyn kom ind gennem brevsprækken rejste Bess sig resolut op, gik over til bunken på gulvet og fiskede vores reminderkort op for derefter at spise det.  

 

Bess ville ikke have været tilfreds med de nye krav om postkasser ved vejen.

PRODUKTER FRA
                      DYRLÆGEN


Royal Canins Veterinærprodukter er fremstillet specielt til behandling af sygdomme hos hunde og katte. Se på tilbud.