UNDERMENU

Artikler om hunde

Hund   Læs en af de mange dybdegående artikler om hunde
» Læs artklerne  

Artikler om katte

Læs en af de mange spændende artikler om katte                   » Læs artklerne
Kat  

sitemapudskriv

Bistik

Det var sidste på dagen, faktisk var jeg allerede kørt fra klinikken. Veterinæresygeplejersken fik fat i mig på mobilen på vej hjem. ”Der er en mops, som er blevet bidt af en hveps. Den er begyndt at få svært med at trække vejret. De kommer med det sammen.”

 

Mops hører til en gruppe af hunderacer som er kaldet ”brachyocephalic” eller kortnæsede racer.  Hovedets skelet er forkortet, mens det bløde væv (f.eks. tung og blød gane) er af ”normal” størrelse. Resultatet er, at der ikke er meget plads i disse hundes luftveje. Dette kombineret med at deres næsebore er ofte smalle gør det at ilt forsyning til lungerne er rimelig kompromitteret. En allergisk reaktion til et bi- eller hvepsestik kan hurtigt fører til hævelser i luftvejen, som kan true hundens liv.

 

Der findes flere mulige operative indgreb, som kan forbedre mops og andre lignende racers vejrtrækning.  Man kan forkorte den bløde gane så den ikke blokkerer for ilt i starten af luftrøret. Man kan åbne op for næseborene så mere ilt kan føres tilbage i luftpassagerne. Det kan sammenlignes med top sportsfolk, som kommer tape på næsen for at gøre næseborene mere åbne. De har fundet ud af, at bare en lille forbedring i næseborenes diameter kan have en stor betydning på hvor meget luft man indånder og derved hvor meget ilt der kan indtages.

 

Monty en næsten 1½ år gammel han mops dukkede op samtidig med mig på klinikken. Monty havde typisk tegn på nældefeber: mulden og øjenbryn var hævet og han havde tydelig vejrtrækningsbesvær.

 

Monty fik en injektion af binyrebarkhormon direkt i en blodkar, så virker det hurtigere. Han fik også en injektion af et antihistamin i musklen. Begge indsprøjtninger modvirker den allergiske reaktion. Det tager dog tid, typisk 1-2 timer før de virker. Vi overvejede at komme Monty i et iltbur, indtil medicinen begyndt at virke men hans tilstand var ikke så alvorligt, at han skulle indlægges. Vi valgte at sende ham hjem.

 

Jeg ringede to timer senere og Montys ejer kunne fortælle at hævelserne var begyndt at foretage sig. Heldigvis havde Montys ejer reagerede hurtigt nok. Det er vigtigt for at undgå indlæggelser i iltbur eller operativ indgreb. Når en hund får et hvepse- eller bistik i hovedområde, især hvis den tilhører en kortnæset race er det vigtigt at kontakte dyrlægen omgående.

PRODUKTER FRA
                      DYRLÆGEN


Royal Canins Veterinærprodukter er fremstillet specielt til behandling af sygdomme hos hunde og katte. Se på tilbud.