UNDERMENU

Artikler om hunde

Hund   Læs en af de mange dybdegående artikler om hunde
» Læs artklerne  

Artikler om katte

Læs en af de mange spændende artikler om katte                   » Læs artklerne
Kat  

sitemap

Blærehalskirtlen

 

PROSTATISME HOS HUND

 

Spørgsmål: Min ti år gamle hanhund kan ikke længere holde på vandet. Hver morgen er der vådt i dens kurv, og det virker som om, den har svært ved at tisse. Er der noget man kan gøre?

Svar: Først og fremmest skal man konstatere, om det rent faktisk er urin, der siver ud i nattens løb. Ældre hanhunde kan ligesom ældre mænd få problemer med en voksende prostata (blærehalskirtel). Blærehalskirtlen producerer et vandagtigt sekret, der udløses som en del af sædvæsken. Når prostaten vokser kan det ske, at dette sekret produceres hele tiden, således at hunden tilsyneladende er inkontinent.

Væksten af prostata kan skyldes kræft, betændelse, en byld eller cystedannelse. Blærehalskirtlens placering mellem bækkenbunden og endetarmen kan føre til vanskeligheder, når den vokser. Endetarmen og urinrøret klemmes, og hunden skal presse kraftigere for at besørge. Det kan være derfor, at din hund har svært ved at lade urinen.

Hvis dyrlægen konstaterer, at prostata er forstørret, vil der sædvanligvis blive foreskrevet en behandling, hvis karakter afhænger af vækstens natur og dens størrelse. Prostataens kirtelfunktion er afhængig af testosteronproduktionen. Testosteron er et hankønshormon, der hovedsageligt produceres i testiklerne. Den hurtigste metode med de færreste bivirkninger til at nedsætte testosteronproduktionen, og derved formindske prostatas størrelse er kastration.

Som noget helt nyt findes der nu en medicin, som virker mod godartet blærehalskræft. Det er en tabletkur på syv dage, og den kan holde væksten nede i op til 6 måneder. Fordelen ved den nye behandling er, at den ikke påvirker hundens forplantningsevner.

Når væksten skyldes kræft i blærehalskirtlen, kan det være svært at behandle. Betændelse i prostata behandles med antibiotika, dog kan det af og til være nødvendigt at tømme prostata for dens betændte indhold igennem bugvæggen. Cyster kan ligeledes tømmes igennem bugvæggen, men det er i reglen tilstrækkeligt at standse testosteronproduktionen.

PRODUKTER FRA
                      DYRLÆGEN


Royal Canins Veterinærprodukter er fremstillet specielt til behandling af sygdomme hos hunde og katte. Se på tilbud.