UNDERMENU

Artikler om hunde

Hund   Læs en af de mange dybdegående artikler om hunde
» Læs artklerne  

Artikler om katte

Læs en af de mange spændende artikler om katte                   » Læs artklerne
Kat  

sitemap

Korsbåndsruptur

 

Spørgsmål: Min 2 år gamle ChowChow begyndte pludselig at halte for 1 uge siden. Jeg mente først, at det kunne være vokseværk men nu støtter den overhovedet ikke på det venstre bagben. Er der andre muligheder, når hunden er i den alder?

Svar: Det er vigtigt, at du lader din dyrlæge undersøge hunden. Der er mange mulige årsager til halthed, og din dyrlæge kan bedst råde dig efter at have set på hunden.

En af de mulige årsager til halthed hos en ChowChow i den alder er et sprængt korsbånd i knæet. Der er to korsbånd i knæleddet, et foran og et bagved, som rækker fra skinnebenet til lårbenet. Det er det forreste af korsbåndene, som plejer at springe, når lårbenet drejer udad på et fastlåst skinneben. Det kan ske under leg med andre hunde eller med ejeren. f.eks. når hunden pludselig bremser op og samtidig drejer omkirng. Hunden bliver halt med det samme og vil nødig støtte på benet.

En hund, som ikke bliver behandlet vil gradvist blive bedre og bedre i den første måned eller to. Derefter vil den begynde at bruge benet mindre og mindre på grund af gigtforandringer i det ustabile knæled. Korsbåndenes funktion er at holde skinneben og lårben i en bestemt position i forhold til hinanden, og derved forhindre knoglerne i at skurre frem og tilbage på hinanden. Når et korbånd springer vil der hurtigt opstå slidgigt i leddet på grund af den unormale bevægelighed mellem knoglefladerne.

Der findes forskellige typer kirurgiske indgreb til reparation af et sprængt ledbånd. Operationsmetoder  kan opdeles i to hovedkategorier: 1. opstramning af skinnebenet på lårbenet ved at anbringe en erstatning for korsbåndet på siden af leddet (LSS ”Lateral suture stabilization”) og 2. ændring af strukturen i knæleddet således at korsbåndet overflødiggøres (TPLO, TTA).

Forskning har vist, at der ingen forskel er i resultaterne mellem de to kategorier (1,2). Faktisk er LSS teknikken blevet væsentligt forbedret i de senere år takket være nye suturmaterialer, som gør det muligt at anvende den sikkert på selv kæmperacer. TPLO og TTA er en langt mere kompliceret operationsteknik og har derfor potentielt mere alvorlige komplikationer (3,4,5).  Vi har derfor valgt den moderne version af LSS teknikken, som hedder TightRope CCL (se link nedenfor). Det er en mindre kompliceret operation, der virker lige så godt som TPLO og TTA på alle hunde over 30 kg legemsvægt (2).

Chancen for at operationen lykkes, er afhængig af mange faktorer: Hvor gammel skaden er, hundens vægt og om der er sket andre skader i knæleddet samtidig med, at korbåndet er sprunget. Under operationen vil dyrlægen undersøge de to bruskskiver (menisker), som sidder på skinnebenet. Det kan ske, at de bliver beskadiget, når korsbåndet knækker, hvilket ligeledes påvirker chancerne for en komplet helbredelse.

Som regel vil en ung sportshund som din have gode chancer for en vellykket operation, hvis den bliver opereret hurtigst muligt efter, at skaden er opstået. En ældre, overvægtig hund, som har knækket ledbåndet, har ofte slidgigt i forvejen, og resultatet af et kirurgisk indgreb vil derfor variere fra tilfælde til tilfælde.

 

 

Se en beskrivelse af operationsteknikken anvendt på Center Dyreklinik (og førende universitetshospitaler i USA)!

 

 

 

Referencer

1.       Conzemius MG etal; Effect of surgical technique on limb function after surgery for rupture of the cranial cruciate ligament in dogs. JAVMA, Vol 226, No. 2, January 15, 2005, s. 232-236).

2.       Cook J., Luther J, Beetem J, Cook C; Minimally invasive approach to CCL treatment. Proceeding 14th ESVOT Congress, Munich, 10th-14th September, 2008, s. 54.

3.       Pacchiana PD, etal; Surgical and postoperative complications associated with tibial plateau levelling osteotomy in dogs with cranial cruciate ligament rupture: 397 cases (1998-2001). JAVMA, Vol 122, No.2, January 15, 2003, s. 184-193.

4.       Boudrieau R, McCarthy R, Sisson R; Sacrcoma of the proximal portion of the tibia in a dog 5.5 years after tibial plateau levelling osteotomy. JAVMA, Vol 227, No. 10, November 15, 2005, s. 1613-1617.

5.         Selmic L, et. al.: Osteosarcoma following tibial plateau leveling osteotomy in dogs: 29 cases (1997-2011), JAVMA, vol 244, No. 9, 1053-1059.

  

 

PRODUKTER FRA
                      DYRLÆGEN


Royal Canins Veterinærprodukter er fremstillet specielt til behandling af sygdomme hos hunde og katte. Se på tilbud.